Άρθρα

 / Άρθρα / Μουσική κι εγκυμοσύνη

Μουσική κι εγκυμοσύνη

Μουσική κι εγκυμοσύνη

Οι μητέρες μπορούν να βοηθήσουν στη μουσική καλλιέργεια του μωρού τους ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι τα έμβρυα φαίνεται να αποτυπώνουν στους νευρώνες του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου τους τις μελωδίες που ακούνε όσο βρίσκονται στη μήτρα και, στη συνέχεια, τις θυμούνται μετά τη γέννησή τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ψυχοβιολόγο Καρολίν Γκρανιέ-Ντεφέρ του Εργαστηρίου Ψυχολογίας και Γνωσιακής Νευροψυχολογίας του πανεπιστημίου «Ρενέ Ντεκάρτ» του Παρισιού, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «PLos ONE», σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», ζήτησαν από 50 εγκύους να ακούνε μια συγκεκριμένη μελωδία πιάνου δύο φορές τη μέρα. Όταν τα μωρά γεννήθηκαν και ήσαν πια ενός μηνός, οι ερευνητές έπαιξαν στα μωρά, την ώρα που κοιμούνταν, τόσο την ίδια μελωδία που άκουγαν στη μήτρα όσο και μια άλλη μελωδία.

Διαπιστώθηκε ότι, κατά μέσο όρο, οι παλμοί της καρδιάς των κοιμισμένων βρεφών επιβραδύνθηκαν κατά 12 κτύπους το λεπτό όταν άκουσαν τη «γνώριμη» μελωδία, έναντι επιβράδυνσης κατά πέντε ή έξι χτύπους στο άκουσμα της άγνωστης μελωδίας. Με τον τρόπο αυτό, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι τα νεογέννητα δίνουν μεγαλύτερη προσοχή και ανταποκρίνονται περισσότερο στις μελωδίες που άκουγε η μητέρα τους.